Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi işbirliğinde düzenlenen, “Dijital Çağda Türkiye İçin Fırsatlar: Kamu Politikaları, İnovasyon ve Büyüme” Konferansı İstanbul’da yapıldı. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Üniversite Temsilcileri, TOBB Kadın ve Genç Girişimcileri, Oda ve Borsa Başkanlarının katıldığı toplantıya Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İhtiyar’ın yanı sıra UTSO Meclis Üyesi Selma İhtiyar da UTSO Kadın Girişimcileri temsilen davet edilmiş oldukları toplantıya katıldı.

“DÜNYA DİJİTAL ORTAMI İŞ İÇİN KULLANIYOR BİZ DAHA DEDİKODUSUNDAYIZ”

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dijital teknolojinin yeni bir fırsat sunduğunu belirterek, “İş süreçlerini değiştiriyor, üretim ve istihdamı etkiliyor. Yeni teknolojiler bir taraftan istihdamı azaltıyor. Ama verimlilik artışı sayesinde yeni işler, meslekler ortaya çıkıyor. Ne yazık ki, biz hala işin ununda değil, ünündeyiz. Dünya, dijital ortamı iş yapmak için kullanıyor, bizlerin çoğu hala işin dedikodusundayız” dedi.

“KÜRESEL ÇAPTA 326 ADET UNICORN VAR”

Küresel çapta 326 adet unicorn çıktığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bunların içinde Nijeryalı var, Kolombiyalı var, Estonyalı var, Portekizlisi, Singapurlusu var. Ama Türk yok. Geçenlerde Endonezya’daydım. Kişi başı geliri bizim yarımız kadar, ama piyasa değeri 1 milyar doları aşan 3 startup firmaları var. Türkiye’deyse biz daha hiç unicorn görmedik. 2010 yılından beri dünyadaki değişimi takip edemediğimizin en iyi göstergesi, işte bu unicorn listesi. Dijital dönüşüm kaçınılmaz. Hayatımıza iyi mi kötü mü gelecek, henüz bunu bilmiyoruz. Ama geleceği kesin. Dolayısıyla dijital dönüşümü mitleştirmek yerine, anlamaya çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZDE BİNLERCE SOSYAL MEDYA UZMANI VAR”
10 yıl önce sosyal medya diye bir olayın olmadığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, şimdi binlerce sosyal medya uzmanının var olduğunu söyledi. TOBB olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile önemli bir ilki gerçekleştirdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre etmeye başladık. Başlangıç olarak, her ilde 1 meslek lisesi, odalarımız ve borsalarımız tarafından yenilenecek ve modernize edilecek. Böylece piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modelini başlatmış olacağız” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ardından Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak konuşmasını yaptı. Konuşmasında Dijital Çağda Türkiye İçin Fırsatlar: Kamu Politikaları, İnovasyon ve Büyüme hakkında ve gündemle ilgili açıklamalar yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

D2p7lAgXcAALCLX

WhatsApp Image 2019-03-27 at 12.37.58 2